Wat kan een advocaat betekenen in een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer? Ervaringen uit een recente zaak

Ondernemingsrecht / 10 jul 2025

Terug

Wat kan een advocaat betekenen in een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer? Ervaringen uit een recente zaak

Als advocaat in een procedure bij de Ondernemingskamer (OK) vertegenwoordig je je cliënt niet alleen juridisch, maar ook strategisch. Zeker wanneer het gaat om een bestuurder die in het kruisvuur belandt van een aandeelhoudersconflict. In een recente zaak waarin ik een statutair bestuurder bijstond, kwamen de facetten van het vennootschapsrecht, processtrategie en reputatiebescherming op indringende wijze samen. In deze blog geef ik inzicht in de betekenis van een OK-procedure en wat ik daarin als advocaat voor mijn cliënt heb kunnen betekenen.

Wat is een enquêteprocedure?

De enquêteprocedure is een bijzondere rechtsgang bij de OK van het Gerechtshof Amsterdam. Ze biedt aandeelhouders, ondernemingsraden of de vennootschap zelf de mogelijkheid om bij gegronde twijfel aan een juist beleid een onafhankelijk onderzoek te laten instellen. Daarnaast kan de OK onmiddellijke voorzieningen treffen, zoals het benoemen of schorsen van bestuurders of het tijdelijk overdragen van aandelen aan een beheerder.

De impact van de procedure is groot. Niet alleen omdat de governance van de vennootschap ingrijpend kan veranderen, maar ook omdat reputaties van bestuurders, aandeelhouders en de vennootschap zelf onder druk komen te staan.

De zaak: bestuurder in het nauw door aandeelhoudersconflict

In de betreffende zaak werd mijn cliënt – bestuurder sinds de oprichting van een innovatieve onderneming in de defensiesector – geconfronteerd met een verzoek tot enquête. De aanleiding: hoogopgelopen spanningen tussen twee grootaandeelhouders. Mijn cliënt werd verweten dat hij onvoldoende transparant zou zijn, te veel zou leunen op één van de aandeelhouders, en niet zou functioneren in het belang van de vennootschap.

In werkelijkheid had mijn cliënt jarenlang het schip op koers gehouden en was hij juist degene geweest die zich inspande voor bestuurlijke rust, strategische doorontwikkeling en financiële continuïteit. De aandeelhouders daarentegen slaagden er niet meer in met elkaar te communiceren, laat staan besluiten te nemen, terwijl de vennootschap dringend behoefte had aan kapitaal, leiderschap en stabiliteit.

Mijn rol als advocaat: meer dan een verweer

Mijn inzet als advocaat ging verder dan het juridische verweer. In overleg met cliënt hebben we ingezet op:

  • De juridische weerlegging van de verwijten: aantonen dat mijn cliënt neutraal opereerde, binnen zijn bevoegdheden handelde en open stond voor aanvullende bestuursstructuren.
  • De strategische positionering van cliënt als verbindende factor: hij presenteerde een concreet transitievoorstel met nieuwe investeerders, een oplossing die de aandeelhouders zelf niet tot stand kregen.
  • Beïnvloeding van de dynamiek binnen de procedure: door zichtbaar oplossingsgericht op te treden, werd de aandacht verschoven van de persoon van de bestuurder naar het gedrag van de aandeelhouders.

De uitkomst: passende afronding, geen veroordeling

Hoewel het uiteindelijk tot een vertrek van de bestuurder is gekomen, is dat niet via eenzijdige schorsing of afzetting gebeurd, maar via een passende en goed uitgewerkte regeling. De procedure bij de Ondernemingskamer werd door de verzoekende aandeelhouder kort voor de zitting ingetrokken, mede doordat het eigenlijke probleem – het disfunctioneren van het aandeelhoudersoverleg – niet tot een oplossing kon worden gebracht door de bestuurder weg te zetten.

De Ondernemingskamer veroordeelde de verzoekende partij in de proceskosten van mijn cliënt. Daarmee bleef niet alleen de reputatie van mijn cliënt onaangetast, maar kreeg hij ook de ruimte om onder waardige condities afscheid te nemen, mét financiële afwikkeling en zonder openbare afwijzing.

Wat ik als advocaat kan betekenen in een OK-procedure

In een enquêteprocedure gaat het niet alleen om het juridische gelijk, maar ook om de positionering, het tijdig agenderen van alternatieven en het voorkomen van schade. Voor bestuurders, aandeelhouders en vennootschappen geldt dat zorgvuldig opereren binnen het spanningsveld van corporate governance, zeggenschap en continuïteit essentieel is.

Als advocaat bied ik daarin niet alleen juridische bijstand, maar ook strategische begeleiding. Zodat mijn cliënten niet alleen standhouden, maar – waar nodig – ook controle houden over het moment en de wijze waarop zij verdergaan.

Wilt u weten wat ik voor u of uw onderneming kan betekenen bij conflicten binnen de vennootschap? Neem gerust contact op.